3.8.10

jujur dengan sekecil-kecil perkara


tengahari tadi ada gadis melilau cari kedai yang ada servis paper cutting.
pergi ofis tak ada, pergi kedai A tak ada pergi kedai B tak ada.
di kedai C, alhamdulillah ada.
dalam 15 minit gadis tunggu kertas-kertas dipotong kecil,

"how much, brother?"
"rm7"

dalam hati gadis, 'potong kertas je pun. tak kan sampai rm7? uh.'
lalu gadis hulur rm10.

"sorry sister, we don't have change. "

gadis jawab, "oh, I just have this rm10. i'll come to pay you later, is it okay?"
"okay sister, no problem".

dan gadis ini bergegas le pulak pergi beli air kotak walaupun dia tak haus, nak pecah duit.

masa gadis masuk kedai C untuk bayar rm7,
brother Iran ni senyum tak lekang.

"I thought you'll never come back".

haha. dia bajet gadis ni nak tipu, tak nak bayar.
ish yu ni brother, comel lah.
tak kan lah tak bayar.

tak susah kan jadi jujur?

:)

2 comments:

eimo's design said...

kat mana u gi hantar paper cutting tu?

velasrizal said...

tu la..tak ssh pun kan..

Jom Jalan-Jalan Di i-City